Betydelsen av robusta fiberuppkopplingar för framtidens samhällsutveckling

Seminariet kommer att köras digitalt via Zoom, länk kommer att distribueras till de som anmäler sig

Program

Välkommen till 2020 Gimme Fibre Day!

Betydelsen av robusta fiberuppkopplingar för framtidens samhällsutveckling.

  • Distansarbete under Covid19, hur har det fungerat? IP-Only har låtit SCB göra en undersökning om det, resultatet presenteras här. Hur har bredbandsnäten klarat den ökade belastningen på grund av ökat hemarbete?
  • Vilka säkerhetsfrågor bör man ha koll på vid ökat hemarbete?
  • Vissa delar av servicen på landsbygden har fått ett uppsving på grund av våra förändrade arbetssätt under året. Hur viktigt har bredbandet varit för den utvecklingen?
  • 2020 är det första året för PTS bredbandsstöd. Vad drar PTS för slutsatser av hur arbetet med årets stöd? Vilka tankar på förändringar av stödet finns inför 2021 och åren därefter? PTS berättar.

Agenda

8:30 Välkommen

8:40 Niclas Karnhill, Presschef och Head of PR, IP-Only berättar om en studie om att jobba hemifrån. Och lite om ökningen av trafik i nätet.

9:10 Rose-Mharie Åhlfeldt, Bitr. prefekt/Bitr. professor. Institutionen för informationsteknologi, Högskolan Skövde: Vilka säkerhetsfrågor bör vi ha koll på? Fiber gör att vi kan göra annorlunda saker än vi gjorde förut. Vad innebär det för säkerheten? .

09:40 – 09:50 Paus

09:50 Ingela André, Optimisten Lanthandel, Bengtsfors – Vissa delar av servicen på landsbygden har fått ett uppsving på grund av våra förändrade arbetssätt under året. Hur viktigt har bredbandet varit för den utvecklingen?

10:20 Filip Sjöstrand, PTS – PTS om stödpengar 2020 – 2025.

10:50 Avslutning och sammanfattning.

Välkommen med anmälan.

Länk kommer att distribueras senare till de som anmält sig.


Carolina Magnusson, kommunansvarig, IP-Only inledde med att berätta om GREAT och om programmet för dagen. Hennes presentation: 1_GREAT 2020-11-04-GimmeFibreDay

Niclas Karnhill, Presschef och Head of PR, IP-Only, berättade om en studie om att jobba hemifrån, många spännande tankar om ”det nya normala”. 2_GREAT_Siforapport_iponly_jobbahemma_2020

Vilka säkerhetsfrågor bör vi ha koll på? Fiber gör att vi kan göra annorlunda saker än vi gjorde förut. Vad innebär det för säkerheten? Rose-Mharie Åhlfeldt, Bitr. prefekt/Bitr. professor. Institutionen för informationsteknologi, Högskolan Skövde 3_GREAT_Cybersecurity

Ingela André, Optimisten Lanthandel, Bengtsfors – Vissa delar av servicen på landsbygden har fått ett uppsving på grund av våra förändrade arbetssätt under året. Hur viktigt har bredbandet varit för den utvecklingen? 4_GREAT_ICA Optimisten

Här ligger länken till Ingelas intervju i Weltspiegel 

Filip Sjöstrand, PTS redogjorde för PTS stödpengar 2020 – 2025 5_GREAT_Gimme fiber day PTS

Vill man hellre se webinariet inspelat så ligger länken på GREAT:s YouTube kanal.

 

Event

2020-11-04

08:30 - 11:00