Nå alla med digital tillgänglighet

Har ni råd att exkludera var femte användare och kund?

Digitalisering handlar inte bara om teknik, det handlar lika mycket om människor. Just nu händer mycket runt om i världen kring inkluderande samhällen.

Under 2018 trädde en tillgänglighetslagstiftning i kraft som ställde krav på offentliga sektorns digitala tjänster. I april i år beslutades det om en ny europeisk tillgänglighetslagstiftning, den här gången för näringslivet. Den nya lagstiftningen kommer att ställa krav på digital tillgänglighet, bland annat inom bank, e-handel, persontransport och e-böcker.

Hur påverkar den nya lagstiftningarna er? Vad kan ni göra för att nå ut till fler? Hur kan ökad tillgänglighet ge fler nöjda användare? Det är ämnet för den här morgonens presentationer med Frida Sandberg och Malin Hammarberg.

Hur når vi till en framtid där tillgänglighet och inkludering är normen och inte ett undantag?

Malin Hammarberg är certifierad användbarhets- och tillgänglighetsspecialist från HiQ, och presenterar vilka fördelar det finns med inkluderande design och vad de nya lagarna innebär.

Vad innebär IAAP Nordic för er organisation?

Frida Sandberg presenterar IAAP Nordic och hur de arbetar med att definiera, främja och förbättra yrket tillgänglighetsexpert globalt genom nätverk, utbildning och certifiering.

Program

Välkommen till Nya Regionens hus, Vita villan, Bergslagsgatan 2. Det serveras kaffe och lussebulle från kl 07.30.

08.00: Eric Åkerlund, VGR, styrelseledamot GREAT, hälsar välkommen.

08:10: Malin Hammarberg och Frida Sandberg, Nå alla med digital tillgänglighet.


Ämnet för dagen var digital tillgänglighet.

ALLA TJÄNSTER SKA FUNKA FÖR ALLA, oavsett språk, förmågor eller var man kommer från. Här ligger seminariets presentationer

Eric Åkerlund, Bredbandskoordinator Västa Götalandsregionen och styrelseledamot i GREAT, hälsade välkommen till nya Regionens Hus och passade på att informera om vilka ansvarsområden som ligger hos VGR.

Malin Hammarberg, HiQ, poängterade att det är ett stort problem att vi inte förstår hur många detta berör, digital tillgänglighet. Vi har en åldrande befolkning, som är teknikvana, det är fler som har kroniska sjukdomar som innebär en funktionsnedsättning. Hon gav exemplet med kontraster på en webbsida, något som är viktigt för både färgblinda och äldre människor med nedsatt syn, men det kan även vara viktigt när man ska se på mobilen i starkt motljus.

Malins budskap var att vi måste ändra mindset, designa på ett annat sätt från grunden istället för att först göra en webb design och sedan tänka hur man kan ändra så den blir tillgänglig.

Det finns inget som är normalt, vi är alla olika och unika. IT-branschen måste tänka på vilken tillgång tillgänglighetssatsning är och inte tycka att det är något ”nice to have”, tänk på hur man såg på mobile first i början, nu är det en hygienfråga.

Frida Sandberg, Projektledare IAAP Nordic, underströk att det behövs en kunskapshöjning i branschen och välkomnar en certifiering. Hon berättade att fler och fler ställer krav på certifiering i upphandlingen.

Frida lyfte också det globala initiativet G3ict som syftar till ”inclusive ICT”.

Event

2019-12-03

08:00 - 09:00

Regionens hus, Bergslagsgatan, Göteborg, Sverige