Gimme Fibre Day 2018

Datum för aktivitet

9 november

Tid

9:00 – 12:00

Plats

Chalmersska huset

Kategorier
Laddar Karta…


Årets upplaga av ”Gimme Fibre Day” ett EU initiativ för att uppmärksamma Nobelpris vinnaren Sir Charles Kuen Kao och hans upptäckt av optisk kommunikation genom fiber, går av stapeln den 9:e november eftersom den 4:e november infaller under Allhelgonahelgen.

09.00 Välkommen!

09.05: Nicklas Liss-Larsson, Bredbandsforum, Bredbandslyftet. Bredbandslyftet är ett nytt koncept från Bredbandsforum som ska hjälpa kommunerna att välja strategisk väg inom bredbandsområdet. Målet är att kunna hjälpa 40 – 50 kommuner under de närmaste åren. Från Västra Götalands län är Skövde först ut.

09.35: Eric Åkerlund, VGR, Bredbandstrategi. Den nya regionala bredbandsstrategin är dels en anpassning av de regionala målen till den nationella bredbandsstrategin från 2016, men innebär också nya möjligheter för kommunerna att söka stöd hos VGR för att genomföra förbättringar i den kommunala bredbandstäckningen. Det går nu att söka stöd för att bygga bort vita fläckar, etablera samhällsmaster i områden med dålig mobiltäckning och att förbättra de lokala nätens stabilitet och robusthet.

10.05: Pernilla Frost, VGR. Pernilla har utvecklat ett GIS-verktyg för att visualisera var det finns ett stort antal eller en stor andel ofibrerade hus. Det går också att se hur man mest effektivt kan bygga nya nätssträckningar för att ansluta de hushåll och företag som inte har fiber.

10.30: Fika

10.50: Karin Ahl, FTTH Council. Karin, som har varit president i FTTH Council Europe, kommer att redovisa statistik över hur det ser ut med bredbandsutbyggnaden inom EU och hur läget har utvecklats de senaste åren. Det blir också en kort reflektion över att fiberns uppfinnare, Professor Charles Kao, avled den 23 september.

11.20: Wifi calling. Allt fler mobilsamtal går inte alls i mobilnäten längre utan istället genom våra wifi-nät. Hur kommer det sig och hur påverkar det tillgänglighet, samtalskvalitet och kostnader?

11.40: Telia och IP-Only, Vad händer på marknaden? Våra största fiberbyggare redovisar hur de jobbar med fortsatt fiberutbyggnad nu när den värsta rusningen är över.

12.00 Avslutning

Kaffe & macka serveras från kl 08.30

Välkommen!

Vi återkommer med information om lokal inom det närmaste.

Anmälan

För att anmäla dig till aktiviteten fyller du i formuläret nedan. Välj antal platser och ange uppgifter för varje deltagare, inklusive dig själv.

Tänk på att du ska ha en bekräftelse på registreringen i mailen så fort vi haft tid att administrera.
Deltagare
AnmälareShare/Dela
Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+

Dela dina tankar!

Du måste vara inloggad för att kommentera.

Copyright © 2012 GREAT. All rights reserved