Warning: Declaration of roots_nav_walker::start_el(&$output, $item, $depth, $args) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $item, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /storage/content/75/164875/great-it.se/public_html/wp-content/themes/great/great/inc/roots-cleanup.php on line 383 A GREAT DAY 2018 | GREAT

A GREAT DAY 2018

A GREAT DAY 2018

A_Great_Day_2018_46

Dagens moderator, Joakim Hökegård, HiQ Göteborg, inledde med att prata om ”Being good is good strategy” och om hur det ligger i linje med GREAT:s mål & vision. Här ligger den presentationen 01_GREAT_DAY_2018_Joakim_Hokegard

Dagens första talare, Malin Sundström, hade dessvärre blivit sjuk, men det gav Carl Heath, RISE, möjlighet att berätta om sitt nya uppdrag från regeringen, som utredare för att värdna det demokratiska samhället. Här är den presentationen 02_GREAT_DAY_2018_Carl_Heath_1

Carl_Heath

 Rubriken på Carls föredrag var ”Lärande för människa och organisation i en digital tid” , hans presentation hittar Du här  03_GREAT_DAY_2018_Carl_Heath_2

Att komma på något nytt mot bakgrund av det vi redan vet, det kan bli väldigt fel. Vi måste ha en förståelsehorisont, att förhålla oss till det nya. I den nya digitaliserade världen så krockar ofta juridiken, som är nationell, strukturen, vilken vi lever efter och det nya.

Carl framhöll det faktum att ca 1 mio svenskar står utanför internet, det är de i åldern 70+ och nyanlända. Hur ska de inkluderas?

Hur ska den nationella juridiken kompa med tex den juridik som Facebook jobbar efter? Vi fick ett exempel på Sesamy Credit System, som finns i Weibo, och ska vara obligatoriskt i Kina 2020, där man samlar poäng när man gör goda gärningar men även minuspoäng för brott eller om man råkar ”hänga med” ”fel människor”. Tankeväckande.

Jonas Wilhelmsson

Ericsson ställde upp 2 man att prata om deras intressanta ”garage” och engagemanget i ”Urban agriculture”. Jonas Wilhelmsson pratade om att man tar nuvarande kunskapsbank och extrapolerar den, vi måste tänka om.

Jonas gav som exempel, Niklas Wennberg, Stadsjord och hans fiskodling i gamla Slakthusområdet och Plantagon, en vertikal stadsodling i DN Skrapan i Sthlm.

Staffan Hellsvik, summer intern på Ericssons garage, måste ju haft bästa sommarjobbet ever.

Staffan Hellqvist

Staffan berättade om sitt ”sommarjobb” som bestod av att odla basilika i ett odlingstält, med fullt av reflexer p väggarna och en oerhört digital precision av värme och ljus, som han åstadkom tillsammans med sin samarbetspartner, Heliospectra. Allt dokumenterades med time-lapse kamera.

Att med hjälp av AI kunna försutsäga exakt när plantorna är klara är viktigt när det gäller säsongsbetonad gröda. Man kan med hjälp av digitala hjälpmedel matcha grödorna i tid för att få ut dem till köparen. Staffan gav exempel med julstjärnor som helst ska levereras före jul och som inte har samma värde på juldagen. Lägg ordet MICROGREENS och kolla in Ericssons presentation här 04_GREAT_DAY_2018_Jonas_Wilhelmsson_Staffan Hellsvik

Dennis_Pamlin

Digital hållbarhet som drivkraft för affärsinnovation var rubriken för Dennis Pamlin, Cybercom som var nästa talare. Dennis exempel på att vi håller oss kvar i den gamla bilden när vi pratar om hållbarhet var att vi pratar gärna om miljömärkt papper men inte digitalisering. Vidare framhöll Dennis att hållbarhet har kunnat vara ett buzzword på marknadsavdelningen, men det har inte varit en affärsidé.  Vi är mentalt kvar i grottan.

Ordet hållbarhet har inte blivit buzz än, man pratar oftare om smart & effektivt, det öppnar fler dörrar, men det är dags nu. Dennis hänvisade till näringslivet och deras ledarskap i denna typen av frågor, genom World Business Council har man ett 9 miljarders perspektiv.

Man ser att fram till 2006 var ambitionen att ”göra mindre dåligt” och efter 2007 siktar man mer på ”det som samhället behöver”. IT är en katalysator, allting kan bli mycket värre med IT, men det kan också bli mycket bättre. Kolla in Dennis presentation här  05_GREAT_DAY_2018_Dennis_Pamlin

Ulrika Bokeberg

Ulrika Bokeberg, VGR, redogjorde för ett nationellt uppdrag för regeringen att utreda kombinerad mobilitet, kollektivtrafik på ett smart & hållbart sätt, där digitaliseringen är en möjliggörare.

Hemligheten är att få ett kollektivt system att upplevas som ett individuellt system, att ge en känsla av att systemet är anpassat till de individuella önskemålen.

De forskningsprojekt som varit i gång på Lindholmen sedan 2013, GoSmart & UbiGo var väldigt tidigt ute. Tekniken för att få ”mobility as a service” finns, men ”det goda exemplet” finns inte än, alla prövar sig fram.

Så fort man ger sig in i ämnet så hamnar man bland de andra klossarna som man måst ta sig an; juridiken, styrning och mål mellan olika organisationer, traditioner inom organisationer, alla stenar måste vändas på.

”Grönt ljus för hållbara jobbresor” handlar om att se beteenden och påverka beteenden. Det har hälsoeffekter att börja resa kollektivt, och det ska bidra till miljönytta, något som Ulrika tror är en förutsättning för att attrahera och behålla personal, man visar att man tar håålbarhet på allvar, som företag. Här är Ulrikas presentation 06_GREAT_DAY_2018_Ulrika_Bokeberg

Efter detta följde en spänstig paneldiskussion där samtliga talare ingick.

Panel_A_Great_Day_2018_30

ÅRETS GREAT INITIATIV 2018Chalmers, Department of Electrical Engineering, Communication Systems, med motiveringen ”För en viktig insats i att leda den globala utvecklingen av 5G, vilket är avgörande för mobil connectivitet i vårt moderna samhälle.”

07_GREAT_DAY_2018_GREAT_INITIATIV

tommy svensson

Tommy Svensson, PhD och ansvarig för verksamheten, tog emot priset och höll sedan en liten presentation av verksamheten och hur man ser på ¤g, 5G and beyond. Tommys presentation hittar man här GREAT-DayAward_TommySvensson_Aug31-2018

A GREAT DAY 2018 är över, det allmänna intrycket var att det är alltid GREAT på A GREAT DAY, väl mött nästa år igen!

Share/Dela
Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+

kommentarerna är stängda

Om GREAT

GREAT är en intresseförening som ska verka för utbyggnad av IT-infrastruktur i Västsverige.

Kontakt

Stefan Göthberg
GREAT
Kungsgatan 56
411 08 Göteborg

info@great-it.se

Copyright © 2012 GREAT. All rights reserved