Warning: Declaration of roots_nav_walker::start_el(&$output, $item, $depth, $args) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $item, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /storage/content/75/164875/great-it.se/public_html/wp-content/themes/great/great/inc/roots-cleanup.php on line 383 Bredband är samhällsutbyggnad 2018-04-12 | GREAT

Bredband är samhällsutbyggnad 2018-04-12

Bredband är samhällsutbyggnad 2018-04-12

BRG12 april höll GREAT det årligen återkommande seminariet ”Bredband är samhällsutbyggnad” i BRG:s lokaler på Norra Hamngatan. På programmet stod mycket rapportering från olika samarbetsorgan och myndigheter, alla till stöd för kommunernas digitala utveckling.

Först ut var Tore Johnson, som hoppade in istället för Valter Lindström och presenterade VGR´s nya satsning, Informationssäkerhetsprogram 2020, den presentationen hittar ni här Informationssäkerhetsprogram.

Tore filosoferade över varför man behöver ett informationssäkerhetsprogram och vad man kan göra med det. VGR har ca 200,000 anställda och all deras information skulle man tex kunna jobba med och vårda på ett bättre sätt än vad som görs idag.Man har samlat ett kluster av informationssäkerhetsproffs och gjort en regional verktygslåda för informationssäkerhet. För att man inte ska uppfinna hjulet igen har man samlat mallar och ”best practise” för att man ska hitta fram till en bra läsning. SKL, PTS & MSB tycker att detta är kanon!

Erik Åkerlund, VGREAT_2018_04_12 (4)GR, fortsatte genom att berätta om den regionala bredbandsstrategin som tagits fram med hjälp av Ubit gruppen. Just nu befinner man sig vid en halvvägs kontrollstation, det ska vara klart till 2020, så nu har man gått igenom alla målen och sett om de håller eller inte. Det gör man genom att börja med en kartläggning av nuläget.

Slutsatsen var väl att de som har bra mobiltäckning får det ännu bättre, men de som inte har bra mobiltäckning idag kommer inte heller att få det i framtiden. Regional bredbandsstrategi

Jens Ingman, PTS, presenterade PTS bredbandskartläggning och bröjade med att förklara att PTS begär adressdata från bredbandsaktörer inom fiber och kabel tv.

PTS Bredbandskartläggñing Jens Ingman

5 kommuner har nått regeringens bredbandsmål redan. 94,8 % i Göteborg har tillgång till 1++mb/sek, vilket beror på fiberutbyggnaden. Just nu sker utbyggnaden främst i enfamiljshus.

Det har kommit en ny uppskattningsmetod för att hushåll ska ha fiber i absoluta närheten, som i regeringens bredbandsmål.

Christa Ahlenblom, PTS, presenterade arbetet i Bredbandsforum landsbygdsgrupp, där man funderat på hur man kan nå ut på landsbygden. Man har arbetat mest med fiber, men även kombination av alla alternativa tekniker som kan användas i kombination.

Christa  Ahlenblom

Christa framhöll att det är viktigt att man har klart för sig att man har olika roller vid utbyggnad. Om man känner till dem så är det lättare att få till en samverkan. Hon uppmanade kommunerna att arbeta över kommungränserna, anvädn materialet som finns på webbsidan, börja inte med ett vitt papper.

I gruppen har man funderat över varför slutanvändarna tackar nej till bredband.

Här hittar man Christas presentation Landsbygdsgruppen

Erik Åkerlund avslutade seminariet genom att prata om Kommungruppens arbete. Man har utvärderat olika sätt att arbeta och kommit fram till att det är kommunledningarna som är målgruppen för arbetet. Om de inte förstår och kommer med på tåget så är det väldigt svårt att nå framgång. BREDBANDSLYFTET är ett förslag till kommunerna om hur man kan komma igång.

Erik Åkerlund

Här ligger Eriks presentation

Kommungruppen halvvägs

 

GREAT tackar för visat intresse och infrastrukturgruppen inom GREAT återkommer med fler seminarer.

Share/Dela
Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+

kommentarerna är stängda

Om GREAT

GREAT är en intresseförening som ska verka för utbyggnad av IT-infrastruktur i Västsverige.

Kontakt

Stefan Göthberg
GREAT
Kungsgatan 56
411 08 Göteborg

info@great-it.se

Copyright © 2012 GREAT. All rights reserved