Trendspaning från CES 2018

Trendspaning från CES 2018

Per Sjögren, HiQ & David Holecek, Volvo Car Group

Fullsatt!

Platserna gick åt som smör i solsken när GREAT bjöd in till trendspaning från CES 2018 med David Holecek, Volvo Car Group & Per Sjögren, HiQ.

Per Sjögren inledde och han kunde rapportera att AI är stort nu. Man är duktig på att sortera data men man har inte kommit så långt med att kunna förutse vad som ska hända. Prediktivia möjligheter finns, men man är inte där än. Han gav exempel på Intel & Inbrain, Alibaba Cloud.

Han tyckte också att många pratade om det som är svårt att greppa och att CES mer eller mindre översvämmaes av robotar & chatboxar, vägar man kan kommunicera genom. Mycket ”det smarta hemmet”.

Som konsument är det svårt att veta vad man ska satsa på, det har gått inflation i att lösa det smarta hemmet. Exempel: Gravid app & ”Sovhatt”

Röst är en stark trend, det finns fortfarande nya sätt att interagera genom röst. Enligt Gartner kommer 30 % av all interaktion att komma via rösten. Man kan styra mycket i hemmet via sin röst, men var kommer rösten in i köpsammanhanget, undrade Per?

Google utvecklar nu tillsammans med 3:e part, så nu sätts det in Google Echo devices i alla möjliga hushållsmaskiner.

Per tog också upp ljudbranding i produkter. Det har skett en enorm utveckling på bildsidan när det gäller kvalitet, men det har inte utvecklats lika mycket på ljudsidan. David inflikade att hemmabion är på G och flaggade för ett utvecklingssprång på ljudsidan.

Per trendspanade på att många företag satte sina produkter i det större sammanhanget, samhället. Det ligger i tiden att vara något mer än sin produkt och vi fick se exempel på Toyotas e-palette som inte ser ut som en bil längre utan en pop-up shop för skoförsäljning.

Kvalitet i innehåll i VR, pratade Per om och visade Intel True VR, man satsar på att visa VR från OS. Känslan av ”how do they do that”, ”I want more” gör ju att kunden kommer ombord. Det gäller att hitta emotionella associationer och skapa minnen hos kunden, som ger en lojal kundrelation.

The experience of our brand is as important as the perception – to build the true loyalty.

Här ligger Pers presentation: GREAT_HiQ_CES.pdf

David Holecek tog över och började med att berätta att det ösregnade i Las Vegas under den första dagen av CES, såpass mycket att elektriciteten slutade fungera – på världens största elektronikmässa.. Nästa rabalder, som blev ganska uppmärksammat var att samliga keynote speakers var män.

Altered Carbon: Psychasec Sleeves – David var väldigt imponerade av deras reklamkampanj under CES, otroligt bra genomförd.

När det gäller automotive så var Davids snärtiga headline: Nothing to see – move on.

Biltillverkarna har insett att et är svårt att nå igenom bruset, men det är också så att de där wow upplevelserna har redan varit. Just nu arbetar man med att leverera eller så blev det bara en konceptbil och inget mer. Han visade dock Mercedes MBUX med massvis av jättestora displayer. från widescreen till superduper widescreen verkar vara en trend.

En snygg konceptbil som David visade är Byton, ett nytt kinesiskt bilmärke, en elbil.

Något som blir mer och mer uppenbart är att det finns ingen standard för hur bilarna som är självkörande ska kommunicera med varandra, om sig själva eller annat. det är ett hinder för utvecklingen. Man kan antingen tänka sig via wifi (811p) direkt – eller cellulärt, via mobilnäten & operatörerna. I USA har man anammat wifi medan Kina kör stenhårt på cellular. Att vänta på någon form av myndighet att komma fram till något kommer att ta alldeles för lång tid, men David kunde inte riktigt se vem som skulle ta den pucken.

En elektrisk robotracer vid namn Nvidia såg David som mycket intressant. Den är självkörande, inom ett avgränsat område och den går väldigt fort, här kan man lära sig massvis för ”vanliga bilar”.

David tycker att AI är ett extremt buzzword just nu. Det blir intressant när det blir självlärande, vilket kommer att ta ett par år.

Röst: digitala assistenter som är röststyrda. Vi i Europa får nog se upp, vi är inte vana vid röststyrning än, i USA har de ett försprång. David liknade det vid touch skärmar för 15 år sedan. Det trodde vi inte heller riktigt på i Europa och titta nu..

5G: Utcecklingen går snabbare än man tror. Mobiler inom 2 år gissar David.

Här hittar ni Davids presentation: VolvoCars_Great-CES_20180201.pdf

GREAT tackar David & Per, Volvo Cars & HiQ och hoppas på en ny trendspaning nästa år igen.

Share/Dela
Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+

kommentarerna är stängda

Copyright © 2012 GREAT. All rights reserved